« Kändes bra | Huvudsidan | Flyttad »
5 december 2008
Som utlovat
KOMMER HÄR RECEPT från vår julmatlagningskväll med xtravaganza...
Enkel jullimpa:
3 dl dinkelmjöl
3 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk stötta nejlikor
1 tsk ingefära
3 dl mild lättyoghurt
3 msk flytande honung
1 msk rapsolja
1/2 dl russin
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda först alla torra ingredienser ordentligt i en bunke. Blanda sedan yoghurt med honung och olja och häll blandningen över det torra ingredienserna.
Rör ihop snabbt till en väl blandad men lite kletig massa. Häll över degen i en smord limpform och grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter. Stjälp upp limpan och låt svalna på galle.
Färskost med aprikos:
10 osvavlade aprikoser
1 burk kesella lätt
2 msk ädelost eller en halv tsk lönnsirap (väl själv salt eller sött)
Salt och vitpeppar
Hacka aprikoserna och lägg i en bunke. Tillsätt kesella och ädelost/lönnsirap. Mixa med mixerstav och smaka av med lite salt och peppar.
Bulgur med apelsin, sötpotatis, krossade valnötter & gula russin:
4 dl kokt bulgur
2 dl valfria kokta bönor
1 sötpotatis
2 medelstora morötter
1/2 dl majs
1 finhackad paprika
1 dl krossade valnötter
1/2 dl gula russin
färsk basilika
2 msk gojibär
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka sötpotatis och morötter till mindre bitar. Lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt och rosta i ugnen ca 20 minuter. Ta ut plåten och låt svalna.
Rör i hop apelsindressingen, se nedan, och blanda sedan alla övriga ingredienser i en skål. Ringla över dressingen och låt stå i kylen någon timme för att dra åt sig alla smakerna. Toppa salladen med strimlad färsk basilika och härliga gojibär.
Apelsindressing
Saft & skal från 1 apelsin
Saft från 1/2 citron
1/2 msk honumg
2 msk kallpressad olivolja
1/2 tsk curry
En nypa havsalt
Blanda alla ingredienserna i en skål och smaka av med lite salt.
Glöggrostade nötter:
2 dl sötmandel med skalet kvar
2 dl hasselnötter med skalet kvar
3 dl glögg, hemmagjord eller köpt
Hälla mandlar och nötter i en liten tillbringare. Häll på glögg så att det täcker och ställ in i kylen över natten. Låt nöttera rinna av en en sil ordentligt, bred ut dem på en plåt och rosta i ugnen i 3 timmar 1 110 grader. Låt svalna. Servera till en kopp rykande varm glögg.
Julsnittar:
1 st kålrot, ca 350 gram
1/2 msk smör
2 apelsiner, saften av
2 dl vatten
1 tsk färsk riven ingefära
1/2 grönsaksbuljong
Brödskivor
1/2 dl senap, stark
5 skrivor vörtbröd eller egetbakat julbröd
10 skivor julskinka
1 blad grönkål
salt och peppar
Skala och skär kålroten i kuber, 2,5x2,5 cm. Värm en stekpanna och lägg i smör och stek kuberna gyllene. Tillsätt apelsinjuice, vatten, ingefära och buljongtärning och koka på låg värme i fem minuter. Ta av från spisen och låt svalna i buljongen.
Bred senap på brödskivorna och skär dem i fyra delar. Lägg på skinka, kålrotskuberna och sist lite grönkål. Salta och peppra.
Köttbullar
2 paket mager nötfärs, 800 gram
1 dl Pofibrer
1 dl havregryn
2 dl minimjölk
1 riven lök
1 riven morot
1-2 msk senap
2 ägg
Slat och kryddpeppar
Olja
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda pofiber, havregryn och kryddor med mjölken. Låt svälla i 5 minuter.
Blanda i riven lök, morot. nötfärs och äggen. Rör till en jämn smet. Forma köttbullar och stek i långpannan i ugnen.
Lättare saffransbullar
50 gr jäst
2 1/2 dl minimjölk
100 gr kesella lätt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl ljus sirap
7-9 dl vetemjöl
1/2 dl krossade linfrön
1/2 dl hackade mandlar
1 g saffran
1 tsk kardemumma
1 tsk salt
Pensling:
1 ägg
Russin
Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt. Blanda sedan den ljumma mjölken med kesellan. Häll blandningen över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt honung, sirap, saffran och kardemumma och salt, rör. Häll i linfrön, mandel och mjölet lite i taget. Arbeta degen den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk cirka 30 minuter. Tag upp degen och knåda den smidig på mjölat bakbord. Rulla degen med lätt fuktade handlflator till små runda bullar.
Lägg dem i rader i fem rader, fyra stycken i varje rad i en med plja smord långpanna, 30x40 cm. Jäs alla bullarna under bakduk på spisen i 40 minuter.
Pensla med upvispat ägg, tryck i ett russin och grädda i mitten av ugnen i cirka 6.8 minuter.
När bullarna är klara sitter de ihop lite som en kaka på plåten. Låt dem svalna orörda innan du lossar dem försiktigt och lägger över dem på galler.
Rostad kål med stjärnanis och solrosfrön:
1 st blomkålshuvud, cirka 200 gram
15 brysselkål, cirka 200 gram
1 huvud romanescubuketter
2 msk olivolja
1 dl solrosfrön
Marinad:
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk dill, hackad
10 stjärnanis
Salt och peppar
Dela blomkål och romanesco i små buketter, ansa brysselkålen. Lägg alltsammans på en plåt med smörat papper i botten.
Ringla 2 msk olivolja över och blanda runt. Rosta kålen i ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter eller tills de har fin färg och känns mjuka men ändå har viss spänst kvar.
Krossa ett par av stjärnanisen i mortel. Blanda alla ingredienserna till marinaden. Slå marinaden över den varma kålen och låt svalna.
Rosta solrosfröna i en torr panna på medelhög värme ett minuter tills det har fin färg. Strö solrosfröna över kålen vid servering.
Rödkålssallad med äpplen och valnötter:
200 gram rödkål
1 apelsin
2 äpplen, röda små
1 påse babyspenat eller ruccolasallad
2 dl kokta kidneybönor
3 msk xtravaganza dressing
1 dl valnötter
Skiva kålen tunt. Skala apelsinen och skär den i bitar. Kärna ur äpplena och skär i klyftor.
Blanda kål, apelsin, äpple, spenat och bönor med dressingen.
Strö valnötter över innan servering.
Wasabilax:
2 rökta laxskivor, 40 gram
2 msk kesella lätt
Lite wasabi
1 msk hackad dill
Salt och peppar
Rostade sesamfrön
Mixa kesella, hackad dill, wasabi och slat och peppar till en smet. Bred över laxen rulla ihop till en rulle.
Skär den sedan i lämpliga storlekar.
Pannacotta med saffransmak:
2 1/2 blad gelantin
5 dl minigrädde
1/2 dl råsocker
1 påse saffran, 0,5 gram
1 tsk vanilsocker
Låt gelantinet ligga i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädde och socker i en kastrull. Ta kastrulle från värmen. Lyft upp gelantinet och rör ner det i gräddblandningen så att det smälter. Rör ner saffran och vanlijsocker. Häll gräddblandningen i små vattensköjda glas eller formar. Låte det stelna i kylen minst fyra timmar eller tills nästa dag. Stjälp ev. upp puddingarna eller dervera dem direkt i glasen med finskuren apelsinsallad.
Hoppas att någon därute i sajberspejset får glädje av recepten!
Lycka till!
Skrivet av Angela Müller den 5 december 2008 16:19
Kommentarer
Oj, tack för alla recepten! Något ska man väl kanske hinna laga och smaka :-)
Skrivet av: Snurran den 6 december 2008 00:07
Snurran> Be my guest ;-)
Skrivet av: Angela den 6 december 2008 09:33
Tack! Vad kul att du la ut recepten! Det mesta lät faktiskt intressant! Kanske mest laxen! Och nötterna! Och färskosten! Och saffransbullarna! Och limpan! Och...! ,-D
Skrivet av: Bim den 6 december 2008 12:05
Bim> ;-) Ta för dig! *Kram*
Skrivet av: Angela den 6 december 2008 13:12