« Juletid | Huvudsidan | Färdig ;-) »
22 december 2009
Dagens göromål i juletid
BAKET FORTSATTE FRAMPÅ lunchtiden med långjäsarna...
Men med lite god vilja så fick det bli som det blev...
Sedan ska dom svalna inlindade i bakdukar...
Och det gällde förstås även första omgången men där räckte det att täcka över alla på ett bräde...
sedan tog jag mig en välförtjänt middagsvila ;-) Innan jag förpackade bröden...
Under tiden andra omgången ris a la maltagröten kokade...
Började jag med Jansson...
3 st gul lök(ar)
5 msk smör
2 burk(ar) ansjovisfilé(er), à 125 g
14 st potatis(ar), medelstora
4 dl grädde
salt
2 msk ströbröd
Tillagning
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka löken och mjukstek lätt i 2 msk av smöret. När
den är färdigstekt, häll över spadet från den ena
ansjovisburken och låtdet dra in i löken.
3. Skala och strimla potatisen.
4. Mixa 3 dl av grädden med 1 1/2 burk ansjovis med en
stavmixer. Resterande ansjovis klipps i fina små bitar.
5. Smörj en eldfast och tillräckligt djup gratängform. Lägg i
en tredjedel av potatisen, strö en pytteliten nypa salt över,
bred ut hälften av den stekta löken, ansjovisgrädden och
de klippta ansjovisbitarna. Gör om ovanstående moment i
ytterligare ett lager.
6. Avsluta med ett lager potatis och häll över resten av
grädden. Strö över en pytteliten nypa salt samt ströbröd.
Klicka på resten av smöret.
7. Grädda i 50–60 minuter. Den skall vara ordentligt
hopkokad och ha en krispigt brun yta.
Som nu är gånger två...
Nu är krafterna slut för i dag så skinkan, den riktiga och kalkonvarianten, får bli morgondagens göromål.
Skrivet av Angela Müller den 22 december 2009 20:50
Kommentarer
Mmm... Jansson! :-)
Skrivet av: Britt-Marie "Bim" Kullin den22 december 2009 23:20