« Juletid | Huvudsidan | Färdig ;-) »

22 december 2009

Dagens göromål i juletid

BAKET FORTSATTE FRAMPÅ lunchtiden med långjäsarna...

1_trangtforlangjasarna1.jpg

Men med lite god vilja så fick det bli som det blev...

2_menmedlitegodvilja.jpg

Sedan ska dom svalna inlindade i bakdukar...

3_inlindade.jpg

Och det gällde förstås även första omgången men där räckte det att täcka över alla på ett bräde...

4_svlanarsakta.jpg

sedan tog jag mig en välförtjänt middagsvila ;-) Innan jag förpackade bröden...

5_innanplasten.jpg

Under tiden andra omgången ris a la maltagröten kokade...

7_undertidengroten.jpg

Började jag med Jansson...

3 st gul lök(ar)
5 msk smör
2 burk(ar) ansjovisfilé(er), à 125 g
14 st potatis(ar), medelstora
4 dl grädde
salt
2 msk ströbröd


Tillagning

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka löken och mjukstek lätt i 2 msk av smöret. När
den är färdigstekt, häll över spadet från den ena
ansjovisburken och låtdet dra in i löken.
3. Skala och strimla potatisen.
4. Mixa 3 dl av grädden med 1 1/2 burk ansjovis med en
stavmixer. Resterande ansjovis klipps i fina små bitar.
5. Smörj en eldfast och tillräckligt djup gratängform. Lägg i
en tredjedel av potatisen, strö en pytteliten nypa salt över,
bred ut hälften av den stekta löken, ansjovisgrädden och
de klippta ansjovisbitarna. Gör om ovanstående moment i
ytterligare ett lager.
6. Avsluta med ett lager potatis och häll över resten av
grädden. Strö över en pytteliten nypa salt samt ströbröd.
Klicka på resten av smöret.
7. Grädda i 50–60 minuter. Den skall vara ordentligt
hopkokad och ha en krispigt brun yta.

6_janssons.jpg

Som nu är gånger två...

8_forstajanssonklar.jpg

Nu är krafterna slut för i dag så skinkan, den riktiga och kalkonvarianten, får bli morgondagens göromål.


Skrivet av Angela Müller den 22 december 2009 20:50

Kommentarer

Mmm... Jansson! :-)

Skrivet av: Britt-Marie "Bim" Kullin den22 december 2009 23:20

Post a comment




Remember Me?